Olvasónapló – Christine Feehan: Dark Saga 6,5-8.

 

Mivel a sorozat könyveit szakaszosan olvasom, hogy ne unjak rá, ezért az értékeléseket is így hozom.

Egy kis ismertető a Dark Saga sorozatról. Nos, először is: Magyarországon az Ulpius Kiadó 2010-ben, kőkemény 2 db kötetet adott ki, a ma már 28 kötetnél (plusz a novellák) járó sorozatból, majd szépen elkaszálta. Ráadásul a nem épp találó Kárpátok vámpírjai sorozatcímet adta neki, de, ha nem haragszotok meg érte, én nem ezt fogom használni. Mert baromság. Ilyen egyszerű. 😀
És most lássuk, hogy miről is szól a történet: A Kárpátok mélyén élnek a Kárpátiak, akik ősidők óta a Földön élnek és különleges képességeik vannak. Mivel nappal nem tudnak kimenni, csak éjjel és vérrel táplálkoznak, az emberek hajlamosak összekeverni őket a vámpírokkal. Azonban a Kárpátiak nem vámpírok. A Kárpáti férfiaknak megadatott körülbelül 200 év, amíg vannak érzelmeik, de akkor elveszítenek mindent: érzelmeket, színeket, vágyakat. Muszáj megtalálniuk az életpárjukat, különben egy idő után a férfiakon eluralkodik a bennük élő vadállat és akkor vagy kisétálnak a napfénybe, vagy átfordulnak: vámpírrá. A vámpírok élvezik a zsákmányuk félelmét, ez élteti őket. Azonban a Kárpátiak nem hagyhatják, hogy ezek a vámpírok büntetlenül gyilkolásszák az embereket, ezért az Őrzők és Vadászok feladata, hogy kiiktassák az átfordult vámpírokat.
Viszont van egy nagy gond is a Kárpátiaknál: méghozzá az, hogy évszázadok óta, alig születik gyermek, lány pedig még annyira sem. Ráadásul a gyermekeknek csak nagyon kis százaléka éli meg az első évét, a lányok pedig szinte soha. Ezért a Kárpátiak nagyon óvják asszonyaikat és a gyermekeket. Mivel azonban kevés a nő, a férfiaknak egyre kisebb az esélye arra, hogy megtalálják az életpárjukat. Mindenkinek megvan a saját életpárja, de nem biztos, hogy rátalál. Mivel az emberi nők átváltoztatása nem megoldás – mivel a nők beleőrülnek az átváltozásba és vérengző vámpírokká válnak – a férfiak kezdenek kétségbeesni.
Épp ezért lesz fontos hercegük, Mikhail felfedezése, aki rájön arra – saját tapasztalat útján, hogy az emberi nők között azok, akiknek különleges, természetfeletti képességei vannak, képesek elviselni az átváltozást és ugyanúgy életpárjuk lehet a Kárpátiaknak, mint egy született Kárpáti nő.
A sorozat minden kötetében másik párost ismerünk meg. Azonban a sorozat legnagyobb erénye, hogy nem csak azt ismételgeti az unalomig, ahogy a párok egymásra találnak, hanem bizony jócskán vannak izgalmak, kalandok és gonoszak is a könyvekben.
Itt van mindjárt az a csoport, akik be akarják bizonyítani, hogy vámpírok bizony léteznek és mivel összekeverik a Kárpátiakat a vámpírokkal, nem nézik kit fognak el és kin akarnak kísérletezni, netán kit akarnak megölni. A Kárpátiak viszont nem hagyhatják, hogy az emberek tudjanak róluk.


És most lássuk akkor, a mostani olvasmányaimat.

dark dream6,5 Dark Dream: Ez egy kiegészítő novella, amiből elég sok minden kiderül a múltkor. Vlad, a mostani herceg, Mikhail apja jövőbelátó volt a maga idejében és előre látta, hogy a Kárpátiak a kihalás szélére kerülnek – először a török hódítások, majd a természet miatt – ezért a leghűségesebb és legerősebb vadászait kinevezte őrzőknek és szétküldte őket a világban, hogy vadásszanak a vámpírokra és óvják mind a Kárpátiakat, mind az embereket.
Ezen Őrzők egyike Falcon, akire már nem is emlékszik senki. Falcon, már nagyon közel van az átforduláshoz és még mindig nem találta meg az életpárját, ezért eldönti, hogy hazamegy a Kárpátokba, hogy megismerje jelenlegi hercegét és aztán a napba sétáljon.
Eme tervét azonban meghiúsítja Sara Marten, az életpárja. A nő élete nem könnyű: 15 éve menekül egy vámpír elől, aki annak idején megölte az egész családját és a nőre fáj a foga. Falcon és Sara találkozása sorsszerű, azonban Sarának nem olyan könnyű elfogadni, hogy bár Falcon is vért iszik mégsem vámpír. Ráadásul a nő már 15 éves kora óta ismeri Falcont: ekkor bukkant rá a férfi naplójára, amit évszázadokkal korábban kifejezetten az életpárjának írta a férfi, aki akkor lemondott arról, hogy valaha is megismeri a nőt.
A novella nem túl hosszú, azonban nagyon sok mindent megtudunk belőle. Falcon és Sara kapcsolata nagyon aranyos, kifejezetten imádtam, hogy Falcon nem viselkedett a megszokott “én vagyok a macsó férfi és te azt csinálod, amit mondok” módon. Kifejezetten türelmes és kedves volt Sarához. És nagyon szerettem, hogy ismét a Kárpátokban játszódott a történet és felbukkant Mikhael, Raven, Jacques és Shea. 🙂
5/4,5

darklegend

7 Dark Legend: Azóta evett a fene a Daratrazanoff-ikrek története után, amióta először tettek említést róluk és arról, hogy a fivérek megfogadták, hogy ha bármelyikük is átfordul, a másik levadássza. És mivel Lucian évszázadokkal korábban átfordult, majd Gabirel állítólag megölte őt és ő is eltűnt, nagyon kíváncsi voltam, mi is történt valójában?

Ebben a kötetben Gabriel és Francesca találnak egymásra, méghozzá Párizsban. Gabriel miután pár évszázados föld alatti szunyókálás után magához tér, az első, amit észrevesz, hogy baromi éhes. A másik, hogy ikertestvére, beelőzte őt és bizony Lucian is a világra szabadult. Ráadásul a világ iszonyatosan nagyot változott.
Miközben élelemforrás után kajtat, belebotlik Francescába, akinek különleges gyógyító ereje van. És, akinek van egy aprócska titka…
Az első olyan kötet volt a sorozatból, amire tiszta szívből adtam meg az öt csillagot. Gabriel, legendás, ősi harcos létére, igazán tüneményes és imádni való fickó. Aki mindent megtenne az életpárjáért és Falconhoz hasonlóan képes önuralmat és türelmet mutatni. Megjegyzem, úgy látszik, hogy minél idősebb egy Kárpáti férfi, annál több esze van és nem akarja azonnal megmondani a nőnek, hogy annak mit kell tennie. Bár, Gabriel kis húzása miatt egy kicsit orroltam, én nem voltam olyan megbocsátó, mint Francesca. 😀
A Skyler-szálért plusz pont az írónőnek, nagyon jól megoldotta és már most kíváncsi vagyok, hogy kinek az életpárja lesz (már, ha lesz.) A Gabriel és Lucian közötti kötelék fantasztikus volt és megható. Nagyon élveztem, hogy annak ellenére, hogy Gabriel üldözi a bátyját, mégis ennyire törődnek egymással.
Sajnos, azt kell viszont mondanom, hogy nem lepődtem meg egyáltalán Lucian tettén. Annyira nyilvánvaló volt, hogy nem egészen úgy van a dolog, mint ahogy azt be akarja adni Feehan nekünk, de ez egy cseppet sem vont le a történet élvezhetőségéből.
5/5

darkguardian

8 Dark Guardian: És végre eljött Lucian könyve is, amit Gabriel után nagyon vártam. Mivel már az előző kötetben elárulta nekünk Francesca, hogy él Lucian életpárja, nem volt nagy meglepetés, hogy meg is találja a lányt.
Azonban, a lány kiléte annál inkább meglepetés volt. Jaxon (Jaxx) nem az a tipikus virágszál. Az apja már öt évesen Navy SEAL kiképzésekre viszi a kislányt, akinek sajnos nagyon kemény és brutális élete lesz, nem kevés tragédiával, mire Lucian rátalál. Jelenleg rendőr és próbálja magát mindenkitől távol tartani, mivel eddig mindenki, aki fontos volt neki meghalt. Lucian azonban nem az a fajta férfi, akit egy volt Navy SEAL katona meg tud félemlíteni.
Nagyon élveztem a Jaxx és Lucian közötti szópárbajokat, azt, ahogy Jaxx folyton meg akarta védeni a párját. Vicces volt Jaxx “tagadása”, aki nem akarta elfogadni mindazt, amit megtudott Lucianról, a vámpírokról és a Kárpátiakról. Nagyon jókat nevettem, minden egyes új felfedezésen és amit soha nem akart tudni. 🙂
Lucian pedig szintén bebizonyította az előző kötet során megállapított tételem, hogy minél idősebb egy Kárpáti hím, annál több benne a türelem.

Az egyetlen dolog, amit nagyon hiányoltam, az az előző kötetben meglévő kapcsolat Gabriel és Lucian között. Annyira megszoktam, hogy folyton egymást keresik, hogy mindent megbeszélnek egymással, hogy hihetetlen volt számomra, hogy szinte a könyv végéig Lucian nem is kereste a kapcsolatot ikertestvérével. Főleg azután, hogy most már Gabriel is tudta, hogy bátyja nem vámpír. Gondolkodtam rajta, hogy emiatt vonjak-e le pontot, de nem tudtam. Egyszerűen imádtam ezt a kötetet is.
És bár, nagyon kíváncsi vagyok a következő kötetre, most beiktatok egy kis szünetet a sorozatban, de majd jövök a többi kötettel is. 😀
5/5

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újra kirándultunk – Végre!

Olvasónapló - Dianne Duvall: The Lasaran

Olvasónapló - S. A. Locryn: Gyufaláng