Megemlékezés a Lengyel Függetlenségről – 2018. szeptember 15.

2018. szeptember 15-én tartották a Népkertben és a Tudomány és Technika Házában a II. Miskolc napját. Ezen a rendezvényen kapott lehetőséget a MLNÖ, hogy két blokkban megemlékezzünk Lengyelország 1918-ban elnyert függetlenségéről illetve a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat fennálásának 20. évordulójáról.
Erre az alkalomra a Tudomány és Technika Háza a magyar zászló mellé, lengyel színekbe is felöltözött.


20180915_131350

A programban többek között volt egy városi rajzpályázat általános iskolás gyerekeknek. A verseny témája a lengyel-magyar barátság volt és ott helyben kellett elkészíteni a műveket. Láthatóan a gyerkőcök lelkesen álltak neki a munkának.

 

 

 

 

A program fő attrakciója a Grupa Regionalna Michalczowa (Michalczowai Táncegyüttes) fellépése volt. A táncosok gyönyörű népviseletekben énekeltek és táncoltak nekünk. Fantasztikus hangulatot sikerült elérniük, mindenki gyönyörködve nézte/hallgatta őket.

Itt van három videó, amit megnézhettek, ha szeretnétek:
Katonadalt énekelnek az együttes tagjai
Krakkói bevonuló tánc
Visszatapsolás után egy kis pajzán dalocskával örvendeztettek meg minket, amin jól szórakoztunk. (Mármint a nézők lengyelül tudó fele, a másik fele csak élvezte az előadást. 🙂 )

Az előadás után meghallgattuk Bárcziné Sowa Halina beszédét, amelyben elmondta, hogy Lengyelország elmúlt száz éve sok jót, de rosszat is hozott az országnak. Hiszen az I. Világháború után megalakult új Lengyelországra, akik épp újratanulták a demokráciát és függetlenséget, 1939-ben még nagyobb, még több áldozatot követelő II. Világháború és náci megszállás hozott sötét korszakot. Ezt pedig a szovjet megszállás követte.
A Miskolci Lengyel Önkormányzat elmúlt húsz évéről elmondta, hogy az elejétől kezdve azért törekszik, hogy népszerűvé tegye Lengyelországot, a lengyel kultúrást és összefogja a Miskolcon élő lengyelség tagjait.

A beszéd után páran még megálltunk beszélgetni egy jót és megbeszéltük a további programokat, amelyek a jubileummal kapcsolatosak.
Jó hangulatú, kellemes délutánt tölthettünk együtt. 🙂

a csipetcsapat

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újra kirándultunk – Végre!

Olvasónapló - Dianne Duvall: The Lasaran

Olvasónapló - S. A. Locryn: Gyufaláng