Olvasónapló - จังนยัง (Jang Ryang): Kill the Lights 1-2.

จังนยัง (Jang Ryang): Kill the Lights 1-2.
Olvasás nyelve: lengyel (fanfordítás)
Kiadó: 
Rose
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 674
Címkék: LMBTQ, misztikus, meleg, koreai/thai, 



Tartalom:

 Mason zsoldos volt, egészen addig a napig, míg egy küldetésen, csapata egyik tagja el nem árulja és meg nem öli.

Mindeközben Hollywoodban élt egy bizonyos Haley Lusk nevű színész. Gyerekként sztár volt, azonban felnőve csak az alkohol, a drogok és a szex érdekli. Ő Hollywood ügyeletes ribanca. Kiállhatatlan és mocskos természete, valamint csapnivaló színészi tehetsége miatt mindenki utálja. Mégis egy részeg/drogos éjszakán veszi a bátorságot és szerelmet vall Noah Raycarltonnak és emiatt az amerikaiak nagy része még inkább gyűlöli. Aztán Haley túladagolásban szívrohamot kap és meghal.

Noah Raycarlton egy üzleti birodalom fiatal igazgatója. Bár nem celeb, gazdagsága, jó megjelenése és kedvessége miatt, Amerika kedvence.

Mason tudta, hogy meghalt, mégis egy kórházban tért magához, ismeretlen emberekkel körülvéve, akik Haley-nek hívták.

Mason döbbenten jön rá, hogy a lelke egy másik ember testében kötött ki és rögtön el is dönti, hogy megragadja a sorstól kapott második esélyt és jó életet fog élni. Ami nem könnyű úgy, hogy Haley Lusk életében mindent elrontott, amit lehetett és magára haragított egy egész országot. Ráadásul Mason rögtön rájön, hogy Noah és ő már húsz éve ismerik egymást…



Értékelésem: 

Nagyon nehéz erről a könyvről értékelést írni, mivel rengeteg érzelem és gondolat kavarog bennem és valószínűleg emiatt elég kusza is lesz, amit írok. És felhívnám a figyelmet, hogy valószínűleg lesznek benne spoileres részek.

Kezdjük ott, hogy nem pont azt kaptam, amit vártam. Nem, ez így nem igaz, mert a fülszövegben leírtakat mind megkaptam, viszont a szerelmi szál, amit vártam, teljesen másképp alakult.
Ez az első olyan könyv, amiben a két főhős szó szerint a könyv utolsó pár oldaláig nem jön össze. Ó, együtt vannak ők és van köztük szex is, de míg mind a ketten elfogadják, hogy igenis szeretik egymást, igenis szerelmesek, arra jócskán várni kell. (673 oldalt :)))) – na jó ez vicc, de majdnem.)

Tehát, aki egy romantikus, szerelemtől csöpögő történetet vár, az nagyot csalódik és inkább ne is kezdjen bele. De, akkor mit kapunk? Sok rejtélyt, különleges karaktereket, akciót, izgalmat és betekintést a hollywoodi filmgyártás rejtelmeibe.

Az elején ott van ugye a rejtély, hogy is került Mason Haley testébe? Nos, erre sosem tudjuk meg a választ, azonban maga Mason jön rá, hogy az egész nem véletlen. Hiszen, miért pont Haley testében kötött ki? Annyi ember közül, miért pont Haley? Nos, a válasz Noah. Ahogy az a könyv végén kiderül, mindenre a válasz Noah és a Masonhoz kapcsolódó érzései. No, nem Noah intézte ezt így, bár pont ez a történet misztikus vonatkozása: mert mi van, ha mégis Noah szerelme miatt nem halt meg igazán Mason?

Noah, a híres színésznő és a gazdag, befolyásos apa gyermeke mindig is híres volt. Mikor egy féltékeny és ismeretlen színésznő elrabolja a hét éves Noah-t, egész Amerika lélegzetvisszafojtva várja a fejleményeket. A fiú megmenekül… egy véletlen folytán az akkor 17 év körül Mason menti meg.

Tíz évvel később, Noah bár a világ szemében tökéletes egészségnek örvend, pszichésen instabil és cseppet sem egészséges. Mason – felesége és lánya halála után – Afganisztánba készül egy küldetésre, de előtte még elvállalja Noah testőrének szerepét. És az az egy hónap, amit együtt töltenek valójában mindkettejük életére rányomja a bélyeget. Noah szerelmes lesz megmentőjébe és valamiért a fejébe veszi, hogy csak akkor képes életben maradni, ha Mason vele van. Azonban Mason – saját érzéseitől összezavarodva és még mindig gyásztól sújtva – ott hagyja Noah-t és elmegy. Viszont azt nem tudja, hogy Noah végig figyelemmel kíséri az életét.

És most tíz évvel később, Noah azt a hírt kapja, hogy megmentője, az istene, halott. Képtelen belenyugodni és nyomoztatni kezd, hogy kiderüljön vajon Mason valóban meghalt-e? Ezzel olyan lavinát indítva el, amivel egyre szorosabb kapcsolatba kerül a jelenleg gyűlölt Haley Luskkal.

Nagyon szerettem a karaktereket, mert annyira mások voltak és annyira összetett személyiségek. Mason, a kemény zsoldos, aki full hetero (hogyne!), hirtelen ott találja magát Haley testében, ami gyenge, ráadásul a drogtól teljesen tönkre van téve. Arról nem beszélve, hogy mindenki tudja, hogy a férfi teljesen buta, egyetlen szöveget sem képes megtanulni és csak a botrányoknak él. Mekkora sokk éri az embereket, mikor a kórházból kikerült Haley, többé nem iszik, nem drogozik, nem hajtja a pasikat, ráadásul nem csak az öltözködése, de a személyisége is megváltozik? Hogy meglepődik mindenki, amikor az önző Haley abban a pillanatban vérmes oroszlánná változik, amikor Noah bajba kerül és meg kell menteni?

És ott van nekünk Noah, aki kifelé egy jóképű, kedves mosolyú és meleg szívű férfi. Azonban ez a pszichésen összetört férfi nagyon is gonosz és kemény tud lenni. Nem hagyja megtorolatlanul az ellene elkövetett legkisebb hibákat sem. Nem is kétséges, hogy Haley Lusk napjai meg vannak számlálva, miután nyilvánosan megsértette Noah-t azzal, hogy szerelmet vallott neki. És miközben a Haley elleni bosszúját tervezgeti, kapja a hírt, hogy a színész meghalt. És nem sokkal később megkapja a hírt, hogy Mason is meghalt. Noah ott marad cél nélkül és egyedül a világban a megmentője, a szerelme nélkül, ami még inkább összekuszálja az agyát. És akkor megtudja, hogy Haley mégis életben maradt és hamarosan arra is rájön, hogy ez a Haley teljesen más, mint, aki megalázta őt. Hamarosan pedig olyan gyanú kezd benne ébredni, amitől végképp teljesen őrültnek hiszi magát. Hiszen, hogy is lehetne Haley, Mason?

Mason az elejétől kezdve izgatta a fantáziám, annyira összetett személyiség volt. Kifejezetten szerettem, amikor az érzelmeiben elbizonytalanodva hezitál és próbál rájönni, hogy amit érez, azt ő érzi vagy Haley testében maradtak meg az emlékek? Amikor próbál rájönni, hogy ő vajon most meleg lett vagy még mindig hetero és örömmel veszi, amikor egy hetero pornóra el tud élvezi, majd álmában mégis Noah-val van együtt, az egy nagyon jól megírt jelenet volt.
Vicces volt, hogy Noah közelében mindig olyan kis zavart volt, mégis, rögtön rohant, amikor a férfi bajba került. Az ösztönöknek nem lehet ellenállni és az ilyen ösztönös tettek jobban mesélnek az ember valódi érzéseiről, mintha folyamatosan azt hajtogatta volna, hogy „szeretlek”. :)

És most megint vissza egy kicsit Noah-hoz: az elején igazi rejtély volt számomra, hogy mégis mit akar? Az egyértelmű volt, hogy Mason áll az egész hátterében, és nagyon kíváncsi voltam, hogy kiderüljön mi köti össze őket. Bevallom nagyon megrázott, amikor kiderült, mi történt vele gyerekként és, hogy később kamaszként is Mason volt az egyetlen, aki észrevette, hogy a kifelé kemény fiú, éjszakánként rettegve fekszik le, mert a rémálmai nem hagyják nyugodni. Ez a kettősség végig megvolt Noah-ban. Talán a könyv legmegrázóbb része az, amikor szó szerint összeomlik Haley előtt és bevallja, hogy tudja, ő valójában Mason. És mikor Mason tagadni kezd, akkor könyörög neki, hogy még, ha hazugság is, de mondja azt, hogy ő Mason, mert különben nincs értelme az életének és akkor inkább főbe lövi magát. Az írónak nagyon jól sikerült átadnia Noah kettős személyiségét. Azt, hogy mindenki számára ő a sikeres üzletember, de valójában, amint egyedül marad, majd megőrül és csak akkor tud megnyugodni, amikor Mason is vele van. Az emberi psziché nagyon törékeny és erre Noah az egyik legjobb példa.

Időnként nehéz volt elviselni Noah kettős személyiségét, a hirtelen hangulatingadozásait ennek ellenére nem tudtam nem megszeretni őt. Még az erőszakos természete ellenére is ott volt benne az a törékeny kisfiú. (És valahol bízom benne, hogy majd Mason mellett valóban meggyógyul.)

A mellékszereplőkre nem igazán térnék ki, mert voltak jó páran, azonban azt kell mondanom, hogy sikerült egy igazán színes gárdát írnia az írónak. Sikerült jól lezárni a könyvet – még, ha maradt is egy kisebb kérdés bennem, de ez annyira nem fontos, hogy igazából nagyon zavarjon.

Felüdülés volt, hogy ebben a könyvben a főszereplők nem estek rögtön egymásnak, nem lettek rögtön szerelmesek/szeretők. (Bár Noah erőszakossága az ágyban nekem már sok volt.) Persze azt se vártam, hogy olyan sokáig kell majd várnom arra, hogy végre tényleg összejöjjenek.

Ebben a könyvben nincsenek mély szerelmi vallomások, nincsenek túlzó romantikus gesztusok, mégis az ember a végén úgy teszi le a könyvet, hogy tudja: Mason és Noah valóban szeretik egymást, végre mind a ketten elfogadták egymást és ketten együtt képesek lesznek boldogan élni. Mert:

„Noah már nem akart meghalni.”

 

 5/4,5 pont

  


Megjegyzések

  1. Hát én még ezek után is úgy vagyok vele, hogy érdekes, de nem olvasnám. Az értékelés viszont tetszett. 😁

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer érdemes elolvasni. Viszont bosszantó, hogy az angol verzió mindenhol hiányos. Ezért örülök, hogy a lengyelek az eredetiből fordították és nem hagyták ki például a történet leglényegesebb részét!

      Törlés
    2. Valóban bosszantó! És aki nem tud róla, mert nincs lehetősége az eredetit elolvasni vagy pl a lengyel fordítást az gyanútlanul elolvassa az angolt így hiányosan. 🙄

      Törlés
  2. Felkeltette az érdeklődésem. Szívesen olvasnám.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újra kirándultunk – Végre!

Olvasónapló - Dianne Duvall: The Lasaran

Olvasónapló - S. A. Locryn: Gyufaláng