Book Tag 6. - Légy őszinte könyves Book Tag




Kép forrása: https://pixabay.com/

Olvasgatva a lengyel blogokat, belefutottam egy érdekes book tagbe, amit muszáj volt rögtön kitöltenem magamnak is. Eredeti innen: http://zakladkadoksiazek.pl/


Légy őszinte Book tag


1. Melyik könyved a könyvespolcod legrégebbi lakója?

Ehhez bizony végig kellett néznem a könyvespolcaimat és rá kellet jönnöm, hogy erre bizony két válaszom is van.
1. Beczássy Judit: Piri az első valóban saját könyvem, amit tíz évesen kaptam a szomszéd bácsitól, hogy ne unatkozzak annyira, inkább olvassak.
2. Nagyon sok könyvem maradt apa után, aki szintén nagy könyvmoly volt. Tőle vannak az Albatrosz sorozat könyvek, Nemere István korai sci-fijei, Rejtő Jenő és Charles Lorre könyvek.


2. Melyik könyvet olvasod most? Melyik könyvet fejezted be legutóbb? Melyik könyv a következő? 

Jelenleg Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék c. könyvét olvasom.
Amit befejeztem, az
Catherine Anderson: A lélek dala c. könyve. Nagyon szeretem a történelmi romantikusokat és bizony az utóbbi hónapokban valahogy elhanyagoltam őket. Most nagyon jólesett ez a történet, megható és szép volt.
Tervezett könyv: nem tervezek előre. Szinte soha. Rengeteg könyv van a várólistámon, illetve Vicnek köszönhetően jó pár kölcsönkönyvem is van (köszönöm!), így ezeknek elsőbbsége van. Viszont most valószínűleg a Mi vagyunk a medvék folytatását az
Fredrik Backman: Egymás ellen –t fogom olvasni.


3. Melyik az a könyv, amit mindenki imád, de te utálod?

Nem egy olyan könyv van, amit még, ha nem is mindenki, de rengetegen odavannak értük én viszont nem értettem mi az a nagy felhajtás körülöttük. Ilyenek többek között: Anna Gavalda: Együtt lehetnénk című könyve, amit egyszerűen utáltam, baromira untam.  André Aciman: Szólíts a neveden talán életem egyik legunalmasabb LMBTQ könyve volt. Becca Prior: A tanítvány, no comment.



4. Melyik az a könyv, amiről mindig bebeszéled magadnak, hogy el fogod olvasni, de valójában tudod, hogy soha nem fogod?

 

George Orwell: 1984 párszor már nekifutottam, de mindig félretettem. Filmen már láttam és érdekes volt, a könyv mégsem tudott eddig lekötni. 





5. Melyik könyvet szeretnéd elolvasni, mikor nyugdíjba mész?

*nagyon nevet* Még a következő olvasmányom is kérdéses, nem hogy majd az, ami nyugdíjas koromban lesz. (Már, ha megérem egyáltalán a nyugdíj korhatárt, ha még emelnek rajta párszor.)



6. Az utolsó oldal örök problémája – előre elolvasod, vagy türelmesen kivárod, míg a könyv végére érsz?

Bevallom előfordult már, hogy ellapoztam a végére. Mea culpa!




7. Előszó, utószó, bevezetések – szükség van rájuk vagy csak idő- és papírpocsékolás?

Attól függ. A köszönetnyilvánításokat általában átugrom, mert nem igazán érdekel. De, ha szorosan a könyvhöz kapcsolódik, akkor elolvasom és kifejezetten szeretem a szerzők utószavát – amennyibe nem köszönetnyilvánítás, hanem a könyv megszületéséről ír. (Ilyen például a nem rég olvasott Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban c. könyv is.)




8. Melyik könyvhőssel cserélnél életet?

Nem hiszem, hogy van olyan. Ami a könyvben csodásnak tűnik, valószínűleg az életben kész szívás lenne.



9. Van olyan könyv, amit életed egy bizonyos korszakához tudsz kötni és fontos neked?

Van. Ilyen, a már említett Beczássy Judit: Piri című könyv. Ha ez nincs, valószínűleg ma nem lennék könyvmoly. Talán hihetetlen, de nagyon utáltam olvasni. Kétnyelvű lévén, baromi nehezen tanultam meg magyarul olvasni, az első osztály kész szenvedés volt számomra – úgy elkezdeni az első osztályt, hogy szinte egyáltalán nem beszélsz magyarul, csak érted, nagyon nehéz.
De ugyanilyen számomra
Vavyan Fable: Álomhajsza című könyve. Kamaszkorom bibliája volt (ahogy a Halkirálynő sorozat akkoriban megjelent könyvei is.)



10. Mesélj arról a könyvről, amihez valamilyen különleges módon jutottál hozzá.

Mi számít különlegesnek? Ami így hirtelen eszembe jut, az Agnes Günther: A szent és a rajongója c. könyve. Valamelyik online antikváriumból rendeltem könyvet vagy 18 évvel ezelőtt és még hiányzott 300 Ft az ingyenes szállításhoz. Keresgélés közben belefutottam ebbe a könyvbe, pont 300 Ft-ba került. Semmit sem tudtam róla. Mikor kézhez kaptam, kiderül, hogy sikerült beszereznem egy 1937-es első magyar kiadást. És mikor elolvastam, azonnal az egyik kedvenc könyvem lett – még úgy is, hogy tudom, soha többé nem fogom elolvasni, mert lelkileg annyira kikészített. (És mert félnék attól, hogy mai fejjel már nem érezném ugyanazt, mint annak idején.)
Ó, erről jut eszembe
S. Dudás Ilona: Isten veled kislány c.trilógiája, amire 25 évig vadásztam, míg meglett mind a három kötet. És ezt sem merem újra olvasni, mert félek, hogy ami 1992-ben letehetetlen volt – és körbejárt a koleszban – azt ma már nem szeretném.


11. Melyik az a könyv, aminek a legtöbb helyet mutattad meg?

Vavyan Fable: Álomhajsza annak idején mindenhova magammal hurcoltam. Mikor kollégista lettem, akkor jött velem oda is, majd nagyon sokáig minden nyaralásra elvittem magammal. Ha úgy vesszük, manapság is mindig velem van, mert ott van az e-book olvasómon.




12. Kötelező olvasmány, ami az iskolában kész kínszenvedés volt, de később elolvasva már élvezted?

Fekete István: Tüskevár – Negyedikes koromban baromira nem érdekelt a Tüskevár. Később, már középiskolásként újra olvastam és annyira megszerettem, hogy rögtön a Téli berek is sorra került, valamint Fekete István több könyvét is akkoriban daráltam le.




13. Új vagy használt könyvek?

Teljesen mindegy, amíg olvasható.




14. Olvastál már valamit Dan Brown-tól?

Igen olvastam.
Dan Brown: A Da Vinci-kód, Dan Brown: Angyalok és démonok, Dan Brown: Az elveszett jelkép, Dan Brown: Eredet, Dan Brown: Inferno




15. Film vagy sorozat, ami jobban tetszett, mint a könyv?

Anne Choma: Gentleman Jack






16. Olvastál valaha olyan könyvet, amitől éhes lettél?

Nem rémlik.




17. Van olyan személy, akinek az ajánlásait mindig elolvasod?

A mindig az túlzás, de 95%-ban előbb-utóbb elolvasom, amiket @Jucko84 ajánl nekem. Nagyon hasonló az ízlésünk.



18. Egy könyv, amit nem olvasol el gyakran, de nagyon tetszett neked?

Rengeteg ilyen van, felsorolni is nehéz lenne. De, ha ki kellene emelnem egyet, akkor talán Lutz van Dijk: Átkozott erős szerelem

 





 Ha van kedvetek hozzá, akkor szívesen látnám a ti válaszaitokat is: @Jucko84 , @shadowhunter1975, @DittaV, @Aoimomo, @fekiyeti79, @Fabian, @Könyvmolyocska1, @Jagika,  és persze, akinek még van hozzá kedve. :) 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újra kirándultunk – Végre!

Olvasónapló - S. A. Locryn: Gyufaláng

Olvasónapló – Carol Souya: Angelo